Uncategorized

Autoritățile române neagă transferul armamentului nuclear

Autoritățile române neagă presupusul transfer al arsenalului nuclear de la Incirlik la Deveselu. Ministerul Afacerilor Externe a respins vehement informaţia vehiculată de jurnaliştii portalului EurActiv, iar ministrul Apărării consideră că este o speculație.

În urma informațiilor de ieri, conform cărora America ar transfera armamentul nuclear din Turcia în România, în contextul înrăutățirii relațiilor dintre Washington şi Ankara, autoritățile române declară cu fermitate că știrea nu este altceva decât o speculație.
Mai mult, fostul premier, Victor Ponta, afirmă că această știre este o minciună cu scopul de a afecta siguranța națională.
”Este clar nevoie de o actiune legala contra autorilor si de o analiza a modului in care a fost construita aceasta stire. Eu am motive sa cred ca fost conceputa intr-un „laborator” din strainatate (poate Moscova?!), data unui „tovaras” de la Euractiv.com si plasata in Romania printr-o retea deja folosita anterior. Daca tot ne-am indignat fata de povestea de la SkyNews (o simpla farsa a unor tantalai) si am arestat oameni pentru asta, stirea cu arme nucleara mutate in Romania este de 100 de ori mai grava si apta de a aduce uriase prejudicii sigurantei nationale. Ca cetatean al Romaniei si deputat in Parlament solicit public autoritatilor in drept sa ia urgent toate masurile necesare si sa informeze opinia publica!” a declarat Victor Ponta pe pagina de Facebook.
Euractiv declară că ar fi vorba de peste douăzeci de arme nucleare, iar transferul pare să fie îngreunat de condițiile politice din Turcia.
Două surse citate de site-ul euractiv.com confirmă transferul armamentului nuclear al SUA din Turcia spre România. Una din surse declară că peste douăzeci de arme nucleare vor fi mutate, iar transferul ar fi îngreunat de condițiile tehnice și politice din Turcia.
O altă sursă precizează pentru Euractiv că focoasele nucleare ar urma să fie mutate la baza militară de la Deveselu.
Lovitura de stat eșuată împotriva lui Erdogan a provocat probleme între autoritățile turce și cele ale SUA, astfel că sursa de curent de la baza militară de la Incirlik a fost oprită, controlul executivului turc asupra bazei aeriene a dispărut și avioanele americane nu au avut acces la bază. Aceleași surse afirmă că administrația americană nu mai are încredere în regimul de la Ankara și că au fost ridicate semne de întrebare cu privire la siguranța focoaselor nucleare, mai ales în cazul în care ar fi continuat mișcările de stradă.
Potrivit unui raport, SUA ar avea la baza de la Incirlik peste 50 de arme nucleare.
Pe de altă parte, cei de la Euractiv declară că plasarea armelor nucleare în România ar complica și mai mult relațiile cu Rusia. Totuși, aceste informații sunt respinse cu fermitate de către MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *